Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠροΟρισμός* Βέροια (μέρος 3ο - τελευταίο)


Το πάρκο της Ελιάς πριν από πολλά χρόνια (photo google)


Για να δεις το 1ο μέρος πάτησε εδώ

Για να δεις το 2ο μέρος πάτησε εδώ

* Τίτλος που χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα του Δήμου Βέροιας


Τι άλλο να δεις στη Βέροια

Το αρχαιολογικό μουσείο
Πηγή: http://discoververia.gr/arxaiologiko-mouseio-verias/


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με σκοπό να στεγάσει και να εκθέσει αρχαιότητες που προέρχονται από όλον το Νομό Ημαθίας και από το 2009 λειτουργεί ανακαινισμένο. Εδώ μπορεί κανείς να συναντήσει ευρήματα από τη νεολιθική εποχή έως την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο, με την πλειοψηφία των εκθεμάτων να προέρχονται από την περίοδο της ακμής του Μακεδονικού Βασιλείου


Στην είσοδο του μουσείου δεσπόζει η υπερφυσικού μεγέθους μαρμάρινη κεφαλή Μέδουσας που ήταν προσαρμοσμένη στη βόρεια πύλη των αρχαίων τειχών της Βέροιας ώστε να αποτρέπει τους εχθρούς της πόλης. Στην αίθουσα υποδοχής ξεχωρίζει η εντυπωσιακή μαρμάρινη προτομή του ποτάμιου θεού Όλγανου που έχει τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώ ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί με σύγχρονα εποπτικά μέσα για την ιστορία και τα κυριότερα μνημεία της Βέροιας.




            


        


              




Πλατεία "Ελιά"




      


(photo google)
(Photo google) 

Τοπικές ενδυμασίες (1968) από google

Όποια διαδρομή και αν επιλέξεις, θα φτάσεις στην πλατεία Ελιάς που καταλήγει στην «παραλία», όπως λένε οι ντόπιοι τη Λεωφόρο Ανοίξεως
Μια παραλία αλλιώτικη! Κάθε φορά που περπατάς στο υπερυψωμένο αυτό μπαλκόνι της πόλης νομίζεις ότι θα αντικρίσεις τη θάλασσα. Όμως, αντί για νερό, το βλέμμα σου προσγειώνεται στο απέραντο πράσινο, στον ημαθιώτικο κάμπο.


Η θρησκευτική πλευρά της πόλης

Περισσότερες από 48 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, αναδεικνύουν το θρησκευτικό χαρακτήρα της πόλης. Ένα άλλο προσωνύμιο της πόλης, κι όχι άδικα, είναι «Μικρή Ιερουσαλήμ». 
Οι εκκλησίες, τα τζαμιά, τα τείχη με σημάδια από τους ελληνιστικούς χρόνους κάνουν την πόλη μοναδική.

Ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία είναι το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, στο οποίο έγινε αναφορά στο πρώτο μέρος του αφιερώματος







              




                
         




                                     




Άγιος Αντώνιος, ο πολυούχος της

Ο Όσιος Αντώνιος καταγόταν από ευσεβείς και πλούσιους γονείς και έζησε κατά τον 9ο μ.Χ. αιώνα. 

Νέος ακόμα, έγινε μοναχός στην σκήτη της Βέροιας, κοντά στην κοιλάδα του ποταμού Αλιάκμονα. Οι πνευματικοί του αγώνες κράτησαν είκοσι χρόνια στην σκήτη. Πνευματικά ώριμος, με την ευχή του ηγουμένου της Σκήτης, αποσύρθηκε σε σπήλαιο, όπου έζησε ακόμα πενήντα τέσσερα χρόνια ασκητικών γυμνασμάτων. Η Εκκλησία τιμώντας τον θεώρησε Μέγα και γι’ αυτό τον ονόμασε Νέο σε σχέση με τον παλαιότερο διδάσκαλο της ερήμου Άγιο Αντώνιο τον Μέγα. Ο Όσιος Αντώνιος κοιμήθηκε με ειρήνη σε ηλικία 94 ετών.

Ο όσιος όμως επιθυμούσε και επεδίωκε να απολαύσει την απόλυτη ησυχία, αυτή που ανεβάζει τον άνθρωπο προς τον Θεό.

Η ταλαιπωρία της μακροχρόνιας και αυστηρής ασκήσεως τον καταπόνησαν τόσο, ώστε αναγκάσθηκε να επιστρέψει στο σπήλαιο, στο οποίο είχε ζήσει τα πρώτα χρόνια, και εκεί δεχόταν μέχρι τα βαθιά του γηρατειά τις επισκέψεις των πιστών.

Όταν κατάλαβε ότι εγγίζει το τέλος του, λίγο πριν από την εορτή των Χριστουγέννων, παρακάλεσε τους ευσεβείς χριστιανούς που τον επισκέπτονταν να τον αφήσουν μόνο του και ειδοποίησε έναν ιερέα, για να του μεταδώσει τα άχραντα μυστήρια για τελευταία φορά ως εφόδιο Ζωής Αιωνίου.

Την πρώτη Ιανουαρίου ξάπλωσε στο έδαφος και αφού έψαλε επίκαιρους ύμνους, σταύρωσε τα χέρια του και παρέδωσε το πνεύμα του στα χέρια του Θεού.

Δεκαέξι ημέρες παρέμεινε ο όσιος νεκρός μέσα στο σπήλαιο και μία υπερφυσική λυχνία έκαιε πάνω από το λείψανό του, μέχρις ότου ένας πλούσιος Βεροιεύς ανέβηκε με μεγάλη συνοδεία στο βουνό, όπου ήταν το σπήλαιο του οσίου Αντωνίου, για να κυνηγήσει. Οδηγούμενοι από τα γαυγίσματα των σκύλων και από ένα χέρι που φαινόταν επάνω από το σπήλαιο και τους καλούσε προς το μέρος του, ανακάλυψαν οι κυνηγοί τον όσιο πλημμυρισμένο από το θείο φως, αλώβητο και γεμάτο από ευωδία.

Κάποιοι από τους κυνηγούς ειδοποίησαν τότε τον αρχιερέα της πόλης, ο οποίος συγκέντρωσε κλήρο και λαό και με λαμπάδες και μύρα έφθασαν στο σπήλαιο. Επειδή υπήρχε διαφωνία για το που θα έπρεπε να ενταφιαστεί, το τίμιο λείψανό του το τοποθέτησαν πάνω σε ένα κάρο το οποίο το σέρνανε βόδια και το άφησαν ελεύθερο ώστε ο άγιος να αποφασίσει που θέλει να ενταφιαστεί.

Έτσι λοιπόν άρχισε το κάρο αυτό με το λείψανο του αγίου να περιδιαβαίνει τα πλησιόχωρα χωριά της Βέροιας (Κουλούρα, Διαβατός, Ραψομανίκη, Ξεχασμένη, Σταυρός) τα ονόματα των οποίων σχετίζονται με το πέρασμα του αγίου.

Το κάρο τελικά σταμάτησε στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού Παναγίας Καμαριωτίσσης στην Βέροια, εκεί που βρισκόταν και η πατρική οικία του οσίου Αντωνίου (στην μουριά). Εκεί λοιπόν ο όσιος πατήρ ημών Αντώνιος ο Νέος ετάφη. 
Μετά την ανακομιδή του λειψάνου του, τοποθετήθηκε σε λάρνακα μέσα στον ιερό ναό Παναγίας Καμαριωτίσσης όπου άρχισε να τιμάται ο όσιος ως πολιούχος της Βέροιας. 

Κατά τα μέσα του 19ου μ.Χ. αιώνα στην θέση του ναού της Παναγίας Καμαριωτίσσης η ευσέβεια των Βεροιέων ανήγειρε τον περιφανή ναό του Οσίου Αντωνίου του Νέου.





Η μνήμη του εορτάζεται την 17η Ιανουαρίου και την 1η Αυγούστου


Πηγή: http://www.saint.gr/1119/saint.aspx






Στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου θα βρεις το ονομαστό ρεβανί Χοχλιούρου!
Το παλαιό μαγαζί στέκεται εκεί και δηλώνει την παρουσία του από το 1886

fb page: Ρεβανί Χοχλιούρου



Το πασίγνωστο σήμα, από τη σελίδα 
της επιχείρησης στο Facebook
               



         




Τελευταία στάση για να αγοράσω ρεβανί και μετά στα ΚΤΕΛ, που βρίσκονται κάτω από την Πλατεία του Αγίου Αντωνίου. Ώρα να αναχωρήσω... 

Τη Βέροια την είδες μέσα από τα δικά μου μάτια, αλλά ένα είναι σίγουρο. ΑΞΙΖΕΙ να την επισκεφθείς!!


Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις: 

Μον αμούρ από το Ζαχαροπλαστείο Κρίνος, Πλ. Ωρολογίου, οδός Μητροπόλεως

Παγωτό από το Ζαχαροπλαστείο Ελίτ, οδός Βενιζέλου (κοντά στα ΚΤΕΛ) και στη Νέα Περιφ. Οδό Βέροιας - Νάουσας που είναι το κεντρικό

Προφιτερόλ και πουτίγκα από το Ζαχαροπλαστείο Lido, οδός Μητροπόλεως

Μπουγάτσα από τον Κριαρά, Πλ. Ωρολογίου (και σε πολλά άλλα σημεία που βρίσκονται καταστήματά του) 

Ρεβανί Χοχλιούρου, Πλ. Αγίου Αντωνίου

Μπιφτέκι Γιάννης, στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως, Ελιάς, Βενιζέλου



Χρήσιμα:

http://www.veria.gr/new/

http://discoververia.gr/

http://discoververia.gr/topikes-syntages/

http://discoververia.gr/synedriakos-tourismos/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου