Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Χορτόπιτα


Υλικά:
Διάφορα χόρτα (σπανάκι, σέσκουλο, πράσο, δυόσμος, άνηθος, μαϊντανός, μυρώνια)
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μέτριο κρεμμύδι
300 γραμμ. μανιτάρια περασμένα στο τηγάνι
Αλάτι – πιπέρι
Ελαιόλαδο
Ανθότυρο (προαιρετικά)

Για τη ζύμη:
3 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Λίγο αλάτι
Χλιαρό νερό όσο χρειαστεί για να ζυμώσουμε
1 αυγό
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο


Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε, πλένουμε και χοντροκόβουμε τα χορταρικά μας.

Καθαρίζουμε, κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια και τα περνάμε από το τηγάνι.

Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το δυόσμο.
Προσθέτουμε τα χορταρικά μας και σοτάρουμε. 

Όταν μαραθούν, προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε κατά διαστήματα.

Φροντίζουμε να έχουν «τραβήξει» όλα τα υγρά από τα υλικά μας. 
Είναι βασικό για να ψηθεί καλά και το κάτω φύλλο της πίτας μας.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη και «ανοίγουμε» το πρώτο φύλλο.

Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε το φύλλο μας. 

Αδειάζουμε όλη τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. 

Σκορπίζουμε τριμμένο ανθότυρο παντού.

Συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο, το στρώνουμε προσεκτικά πάνω από τη γέμιση και φροντίζουμε να σκεπάσει καλά το ταψί μας. 

Με τα δάχτυλα ενώνουμε τη ζύμη γύρω γύρω στο ταψί μας.

Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180ο C για 35 έως 45 λεπτά. 

Κατά τη διάρκεια που ψήνετε η πίτα μας, δεν ανοίγουμε το φούρνο. 
Μόνο στα τελευταία 5 λεπτά μπορούμε να ελέγξουμε εάν έχει ψηθεί καλά και από την κάτω μεριά και μετά τη βγάζουμε από τον φούρνο.


Μικρά μυστικά:
  • Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε την πίτα μας σκέτη, ή να χρησιμοποιήσουμε φέτα αντί για ανθότυρο
Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και όλα τα μυρωδικά μαζί
Περνάμε τα μανιτάρια από το τηγάνι (εδώ φριτέζα)
Φροντίζουμε να μην αφήσουμε υγρά στο μίγμα μας
Ζυμώνουμε και κόβουμε το ζυμάρι μας στα δύο
Δουλεύουμε το πρώτο φύλλο
"Ακούμε" το ζυμάρι μας και βάζουμε όσο αλεύρι χρειάζεται
Λαδώνουμε το φύλλο μας
Κόβουμε και ανοίγουμε καλά τα κομμάτια
Τα τοποθετούμε ανάποδα και σκεπάζουμε με το τελευταίο
Αλευρώνουμε καλά και ανοίγουμε πάλι 
στη διάσταση του ταψιού μας
Το 'χουμε!!


Το απλώνουμε με προσοχή στο ταψί
Το στρώνουμε στη βάση του ταψιού μας
Έπεσε πολύ το ανθότυρο... Την άλλη φορά με μέτρο!!
Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και κλείνουμε 
γύρω - γύρω την άκρη με τα δάχτυλα
Ψημένη και υπέροχη!!
Τριφτό φύλλο που κρατάει τρεις και τέσσερεις μέρες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου