Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μυδοπίλαφο

Υλικά:
½ κιλό μύδια χωρίς κέλυφος (αμαγείρευτα) ή
1 κιλό μύδια με κέλυφος
2 φλυτζάνια τσαγιού ρύζι νυχάκι
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
3 – 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σφηνάκι ούζο
½ φλυτζάνι τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
Χυμό ½ λεμονιού
Αλάτι – πιπέρι
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας 5 ποτήρια νερό, λίγο αλάτι και ζεματάμε τα μύδια για 3 - 5 λεπτά. 
Τα αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα, περνάμε το ζουμί από σουρωτήρι και το φυλάμε στην
άκρη.

Σε καθαρή κατσαρόλα (μπορούμε να ξεπλένουμε και να σκουπίσουμε με χαρτί την ίδια) βάζουμε το λάδι να κάψει και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μας ψιλοκομμένα μέχρι να μαραθούν. 

Προσθέτουμε το ρύζι καθαρισμένο αλλά άπλυτο, τον άνηθο και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για λίγο ακόμα. 

Σβήνουμε με το ούζο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον χυμό λεμονιού και 4,5 φλυτζάνια ζουμί από αυτό που φυλάξαμε πριν. 
Μετά από 10 λεπτά προσθέτουμε και τα μύδια μας.

Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά και ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει το ρύζι.

Δοκιμάζουμε αν είναι εντάξει στο αλάτι και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμη.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, απλώνουμε στο χείλος της μια καθαρή πετσέτα και σκεπάζουμε καλά με το καπάκι. 
Αφήνουμε έτσι για 20 έως 30 λεπτά.

Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.

Για τα μύδια με το κέλυφος:

Ξύνουμε το κέλυφος με κοφτερό μαχαίρι μέχρι να έχουμε ένα καθαρό και λείο μύδι. 

Αφαιρούμε την «κλωστή» που έχει, τραβώντας την με προσοχή παράλληλα στη σχισμή που έχει το κέλυφος. Πλένουμε καλά τα μύδια μας.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μύδια και νερό μέχρι να σκεπαστούν. 

Τα ζεματάμε σε μέτρια φωτιά. 
Όσο το νερό θα ζεσταίνεται, θα βλέπουμε τα μύδια μας να ανοίγουν. Όταν έχουν ανοίξει αρκετά, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. 

Περνάμε το ζουμί από σουρωτήρι και το κρατάμε στην άκρη.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
1.    εάν τα ρίξουμε σε ζεστό ή καυτό νερό θα σφραγίσουν
2.    μύδια που δεν έχουν ανοίξει είναι χαλασμένα και τα πετάμε
3.    μύδια που έχουν σπασμένο ή τρύπιο κέλυφος είναι χαλασμένα και τα πετάμε

Μικρά μυστικά:
·         Εάν δεν είναι η εποχή τους, προτιμούμε τα καθαρισμένα σε σακουλάκι του ιχθυοτροφείου
·         Εναλλακτικά μπορούμε αντί για ούζο να χρησιμοποιήσουμε ½ ποτήρι κρασιού λευκό κρασί (ξηρό)











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου