Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Γεμιστά ορφανά

Υλικά:

10 πιπεριές για γέμισμα μέτριες
5 ντομάτες ώριμες για γέμισμα μέτριες
25 - 30 κουταλιές σούπας ρύζι γλασσέ
1 κρεμμύδι μεγάλο
Αλάτι – πιπέρι
Άνηθος
Δυόσμος
1 ½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις πιπεριές και τις ντομάτες μας. 
Μ’ ένα μαχαίρι κόβουμε οριζόντια το πάνω μέρος κάθε πιπεριάς ώστε να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε τους σπόρους. Τις τοποθετούμε στο ταψί μας.


Κόβουμε οριζόντια το πάνω μέρος κάθε ντομάτας και μ’ ένα κουτάλι αφαιρούμε το εσωτερικό της. Τις τοποθετούμε κι αυτές στο ταψί μας.

Μέσα σ’ ένα μεγάλο μπωλ τρίβουμε στον τρίφτη το υλικό που αφαιρέσαμε από τις ντομάτες μας και στη συνέχεια τρίβουμε και το κρεμμύδι μας. 

Προσθέτουμε τον άνηθο και τον δυόσμο ψιλοκομμένα, ½ φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και πλυμένο το ρύζι μας.

Ανακατεύουμε καλά το μίγμα μας. Γεμίζουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες αφήνοντας ενάμισι δάχτυλο «αέρα» στο πάνω μέρος. 
Αυτό, επειδή το ρύζι μας πρέπει να φουσκώσει κατά το ψήσιμο και να μη μείνει άψητη στη μέση η γέμισή μας.

Τοποθετούμε ομοιόμορφα στο ταψί μας, αλατίζουμε ελαφρά από πάνω, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 3 φλυτζάνια του τσαγιού νερό.

Ψήνουμε στους 180ο C για μία ώρα περίπου. 
Στη μισή ώρα βγάζουμε το ταψί μας από τον φούρνο και γυρίζουμε τα γεμιστά μας για να ψηθούν καλά και από την άλλη πλευρά.
Εάν έχει μείνει πολύ ζουμάκι, τα γυρίζουμε στο ταψί με το «καπάκι» στην κάτω μεριά και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 200ο C. Ψήνουμε σ’ αυτή τη θερμοκρασία για άλλα 10 λεπτά.

Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τα γεμιστά μας να «χορτάσουν» ζουμάκι.

Μικρά μυστικά:
·         Παραλλαγή για την προετοιμασία της γέμισης: βάζουμε ½ φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο στο τηγάνι μας, τσιγαρίζουμε το τριμμένο κρεμμύδι, τον άνηθο και τον δυόσμο. Ρίχνουμε το ρύζι μας πλυμένο, αλάτι, πιπέρι, την ντομάτα τριμμένη. Γυρίζουμε 3 – 4 φορές να τσιγαριστεί και το ρύζι μας, προσθέτουμε ένα φλυτζανάκι του καφέ νερό και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να τραβήξουν τα πολλά υγρά των υλικών μας. Γεμίζουμε με τον ίδιο τρόπο που περιγράψαμε πιο πάνω. Βάζουμε 2 φλυτζάνια νερό αντί για 3, και ψήνουμε τα γεμιστά μας με τον ίδιο τρόπο που περιγράφεται πιο πάνω.
·         Συνοδεύουμε με τυρί φέτα ή γιαούρτι παραδοσιακό
·         Είναι το ίδιο νόστιμα και κρύα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου